Heeft u hulp of ondersteuning nodig bij opvoeding, onderwijs, zorgtaken, wonen, welzijn, werk of inkomen? Of zou u het fijn vinden als er iemand met u meedenkt en naast u staat bij contact met de gemeente, een zorginstelling of een andere organisatie? Wij kunnen u helpen de weg te vinden naar de juiste zorg of ondersteuning. Dit heet onafhankelijke cliëntondersteuning. Deze ondersteuning is beschikbaar voor alle leeftijden en levensdomeinen. De onafhankelijke cliëntondersteuner kijkt samen met u, uw familie en eventuele mantelzorger naar de mogelijkheden die passen bij uw persoonlijke situatie en denkt met u mee. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen recht heeft op onafhankelijke cliëntondersteuning.
Omring is een van de organisaties met een onafhankelijke cliëntondersteuner. In veel gevallen kunt u gratis gebruikmaken van deze service. Dit hangt er vanaf of uw gemeente een overeenkomst heeft met Omring.
Wat kan de onafhankelijke cliëntondersteuner voor u betekenen?
• Verhelderen van uw persoonlijke vragen;
• Informeren over de mogelijkheden van de zorg en verwijzen naar de juiste organisatie;
• Adviseren over zorg en ondersteuning passend bij uw persoonlijke situatie;
• Een zorgindicatie aanvragen indien dit nodig is;
• Een belangrijke afspraak voorbereiden en daar met u mee naartoe gaan;
• Meedenken over het wonen in de toekomst;
• Helpen om uw sociale netwerk te vergroten;
• Helpen bij klachten, bezwaar en beroep.
Zelfredzaamheid en participatie
Door onafhankelijke cliëntondersteuning beschikbaar te maken voor iedereen die er even niet uitkomt, draagt de overheid bij aan de zelfredzaamheid en participatie van de Nederlandse burgers. Bijvoorbeeld omdat onafhankelijke cliëntondersteuners een steuntje in de rug geven aan mensen die willen meedoen aan de maatschappij. Of omdat de ondersteuning mensen helpt om het gesprek met instanties beter te voeren. Een onafhankelijke cliëntondersteuner staat naast de cliënt en versterkt zijn of haar positie. Dit kan van korte duur zijn, maar ook voor een langere periode. Op die manier heeft en houdt elke Nederlander de regie over zijn eigen leven.
De ervaring van de familie Westbroek
Verhuizen? Jopie (86) en Gerard (83) Westbroek uit Medemblik dachten er eerst wel over, maar nu weten ze het zeker: ze blijven liever thuis wonen. Zij krijgen daarbij advies, hulp en ondersteuning van Sanne Veen, onafhankelijke cliëntondersteuner van Omring. ‘We zijn naar verschillende huizen gaan kijken, maar het was er veel te klein of de huurprijs was te hoog. Dus vroegen we ons af: moeten we echt verhuizen?’ vertelt Jopie. De trap thuis is het struikelblok. Gerard heeft hart- en longproblemen en Jopie heeft een beknelde zenuw in haar rug. Daarom heeft Sanne hen inmiddels geholpen met een Wmo-aanvraag voor een traplift. Ook was zij ter ondersteuning aanwezig bij het keukentafelgesprek met een Wmo-medewerker van de gemeente Medemblik. Het echtpaar Westbroek is ontzettend blij met Sanne. ‘Erg fijn. Het is belangrijk dat iedereen weet dat er iemand is die je met dit soort dingen kan helpen’, benadrukt Gerard.
De beste zorg dichtbij
Wilt u gebruik maken van de onafhankelijke cliëntondersteuning van Omring of heeft u een vraag? Dan kunt u contact opnemen met de zorgconsulent op telefoonnummer 088 – 206 82 06 of het contactformulier op de website van Omring invullen. De zorgconsulent staat ook voor u klaar bij vragen over bijvoorbeeld: dagbesteding, wonen met zorg op een van de Omringlocaties, personenalarmering, wonen met dementie, fysiotherapie of ergotherapie. Omring staat voor de beste zorg dichtbij en regelt het met én voor u.