Of je nu een beginnende tuinier bent of doorgewinterde groene handen hebt, het onderhouden van je tuin kan een uitdagende taak zijn. Toch is het onderhoud van groot belang, omdat een goed onderhouden tuin nu eenmaal het tuinplezier vergroot.
Je kunt kiezen voor tuinonderhoud uitbesteden, maar er zijn ook tal van manieren waarop je het tuinonderhoud zelf effectief kunt uitvoeren. Zo beperk je de hoeveelheid werk en vergroot je het tuinplezier zonder de kosten van het uitbesteden van het tuinonderhoud.
Maak een onderhoudsschema
Achterstallig tuinonderhoud vraagt altijd meer werk dan een goed onderhouden tuin. Daarom is het van belang om een onderhoudsschema op te stellen, zodat je alle onderhoudswerkzaamheden op tijd uitvoert. Als je niet weet welke werkzaamheden je wanneer moet uitvoeren, dan raden we je aan om onderhoudsadvies bij een hovenier in te winnen.
Maak gebruik van mulch
Mulch is niet alleen decoratief, het heeft ook praktische voordelen voor je tuin. Het helpt vocht vast te houden, onderdrukt de onkruidgroei en het voegt organisch materiaal toe aan de bodem als het afbreekt. Op die manier zorg je voor natuurlijke voedingsstoffen voor de bodem en beperk je de hoeveelheid tuinonderhoud dat je moet uitvoeren.
Een alternatief voor mulch: bodembedekkers
Niet iedereen vindt het gebruik van mulch fijn. In dat geval raden we je aan om bodembedekkers te planten om in ieder geval de onkruidgroei te beperken. Onkruid groeit namelijk door licht en water en dat is precies wat de bodembedekkers wegnemen. Het enige nadeel is dat je met een bodembedekker niet de natuurlijke voedingsstoffen voor de bodem creëert.
Kies voor een tuin in rewilding stijl
Rewilding betekent letterlijk dat je de natuur meer zijn gang laten gaan waardoor je het onderhoud in de tuin beperkt. Dit betekent dat je met name inheemse planten in je tuin zet en je het geen probleem vindt als deze planten een beetje beginnen te woekeren.
Rewilding wordt steeds vaker toegepast, niet alleen door particulieren maar ook door gemeenten. Kijk maar eens naar de bermen in je woonplaats. Grote kans dat je diverse bermen ziet met inheemse planten die niet strak achter tegen elkaar geplant zijn.
Check de kwaliteit van de tuingrond
Het kan erg frustrerend zijn als de beplanting maar niet goed wilt groeien of zelfs afsterft. Daardoor kan de beplanting je een hoop werk opleveren. Het ding is alleen dat slechte plantengroei meestal te herleiden is naar de kwaliteit van de bodem in je tuin, dus de tuingrond, en niet zozeer naar de planten zelf.
Vraag daarom aan een hoveniersbedrijf om de kwaliteit van de tuingrond te analyseren zodat je gerichte adviezen kunt krijgen over welke acties je kunt nemen om de tuingrond te verbeteren, met gezonde plantengroei als gevolg.
Deel jouw groene tip
Tot zover onze tips voor effectieve tuinonderhoud. Heb je zelf nog een andere groene tip voor het effectief uitvoeren van tuinonderhoud of het nemen van maatregelen zodat het onderhoud aan de tuin wordt beperkt? Mail ons dan even jouw tip, dan plaatsen wij hem bij dit artikel.